Presentació       Rutes guiades       Informació del parc       Contacte      


POUS DE GLAÇ

2012.07.27

Els pous de glaç són un dels vestigis més importants d’una antiga indústria local

Són unes construccions de pedra datades entre el segle XVII -XVIII i situades al al final de la Riera d’Avencó , aquesta vall , una de les més fredes de tot el Montseny donà nom al poble d’Aiguafreda , tot i que estan situats a la banda dreta de la riera, ja pertanyent al terme municipal de Tagamanent-

L’aigua de la riera es concentrava en un embassament , des d’on es canalitzava fins a reposar en unes basses de poca fondaria on es congelava. Aaquest glaç es conservava en tres ous: pou vell,pou gran i el Formot. El gel, que s’enmagatzemava durant tot l’any, abastia de gel les viles i grans ciutats (Barcelona, Matarò…) per tal de suplir la funció dels actuals frigorífics.

Aquests pous es poden visitar, informeu-vos a l’oficina d’informació turística de Tagamanent.


RIERA D’AVENCÓ

2012.07.27

 

 

Dificultat: fàcil

Tipus de ruta: lineal

Itinerari:

Camí sense pèrdua que te origen a Aiguafreda, i que resegueix la riera d’Avencó per la banda esquerra, una de les valls més fredes de tot el Montseny i que dona nom al poble d’Aiguafreda. Es una ruta molt senzilla i planera que transcorre per una pista sense asfaltar, i que finalitza en el gorg de l’Olla, àpte per al bany inclús a l’estiu. A més a més una mica més endavant del gorg ens trobem amb la font d’en Vinyes, una del les aigües més bones de tot el Montseny.

Temps aproximat: 2:30 h

Origen i final: Aiguafreda

Km: 12

Desnivell: 100 m anada, 100 m baixada

Planificació de la sortida: aquesta sortida és senzilla, per tant es pot fer de matí o tarda.

Opcions: Aquest itinerari te possibilitats d’ampliar-se, fins al pla de la Calma, o pujant a la Serra d’Arques, convertint la ruta en circular. A més a més es poden visitar els pous de glaç de la riera d’Avencó

Transport: Si voleu anar amb transport públic podeu parar a l’estació de RENFE Sant Martí de Centelles.

Més informació:

  • plantes comestibles: fonoll (foeniculum vulgare), ortiga, esbarçer, galzeran (ruscus aculatus), figuera, albahaca

Categories : Turisme de natura

2012.07.19

FONOLL (HINOJO)

 

Foeniculum vulgar

Família: Umbelíferas

 

El fonoll és una planta herbàcia típica de zones exposades al sol, prats i matollars pedregosso i pobres. Floreix cap al juny i en ple estiu el trobem força sec. És caracteritza per tiges llargues i fines  de fins a 2 metres i fulles també molt primes per evitar l’evaporació de l’aigua. Les flors són petites i grogues i adopten forma d’umbel·la (com un paraigües).

El fonoll té moltíssimes propietats, i es pot reconèixer fàcilment si trenquem un trosset, ja que desprèn un fort aroma a anís.

 

 

 

 

Usos ( pres en excés és tòxic pel sistema nerviós central )

 

  • Empleat en la indústria per a la fabricació de cosmètics,licors i confitats.
  • Bronquitis i tos (l’arrel es pica i se li afegeix aigua calenta, es deixa reposar ies beu, tres gots al dia)
  • Per menstruacions doloroses i altres dolors abdominals ( trossets d’arrel i planta en infusió, tres gots petits al dia)
  • Afavoreix una bona digestió  i l’expulsió de gasos gàstrics. ( infusió d’una cullerada de fruits picats en un got d’aigua,beure després dels menjars) També és bona per eliminar nàusees durant l’embaràs.
  • Ulls cansats i conjuntivitis ( infusió d’una cullerada de fruits picats en un got d’aigua, aplicada amb gasa sobre l’ull)

RIU CONGOST

2012.07.19

Nom: El Riu Congost

Dificultat: fàcil

Tipus de ruta: lineal

Itinerari:

Camí senyalitzat que ressegueix el riu Congost des de la Garriga fins a Tagamanent. El paisatge que ens porta per trams bonics també llinda en diversos trams, menys encisadors, amb la carretera C-17. Tot i això és una ruta interessant per descobrir la vegetació de ribera i les múltiples espècies de plantes silvestres comestibles.

Temps aproximat: 2 h

Origen i final: Garriga – Tagamanent

Km: 8

Desnivell: 100 m anada, 100 m baixada

Planificació de la sortida: aquesta sortida és senzilla, per tant es pot fer de matí o tarda.

Opcions: Hi ha un PR ( C-33) que passa per la Garriga i el Figaró(poble situat abans d’arribar a Tagamanent) i que per tant es podria agafar com a ruta de tornada si es volgués fer una ruta circular. Podeu mirar la informació d’aquest PR a la web de la  FEEC (Federació d’excursionistes de Catalunya).

Transport: Si voleu anar amb transport públic podeu parar a l’estació de RENFE de La Garriga i pujar-vos a l’estació de Figaró (no faríeu tota la ruta però sí bona part)

Més informació:

  • plantes comestibles: fonoll (foeniculum vulgare), ortiga, esbarçer, blat, galzeran (ruscus aculatus) i figuera.

Categories : Turisme de natura